Εκδρομή στην Κοζάνη και στο Βελβενδό

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης ΣΕΓΘ, πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη ημερήσια εκδρομή στην Κοζάνη και στο Βελβενδό.
Στην Κοζάνη επισκεφτήκαμε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου, ο οποίος δεν είναι μόνο το πρώτο λατρευτικό κέντρο της Κοζάνης, αλλά και ένα μνημείο με μεγάλη ιστορική και εθνική αξία.
Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης το οποίο ιδρύθηκε το 1969 και εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου 1987. Το Μουσείο είναι δημιούργημα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.

Στην Κοζάνη επίσης απολαύσαμε τον καφέ και τις πατροπαράδοτες πίτες της περιοχής τα περίφημα “κιχιά”, προσφορά της κ. Κικής Μπιλιώνη μέλους του ΔΣ του Συνδέσμου, με καταγωγή από την Κοζάνη.
Η διαδρομή μας προς το Βελβενδό ήταν λίγο περιπετειώδης, λόγω του ότι από την Γέφυρα του Πολύφυτου για πρώτη φορά από την κατασκευή της, το 1975, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, για λόγους ασφάλειας και συντήρησης, καθώς τα προβλήματα στατικότητας που διαπιστώθηκαν ενέχουν κινδύνους για τους διερχόμενους. Η τροχαία μας κατηύθηνε μέσω επαρχιακών οδών και αυτό κατέστη αρκετά χρονοβόρο μέχρι να φτάσουμε στο Βελβενδό.

Κατά την άφιξή μας, επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στον παλαιό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1804 και αποπερατώθηκε το 1807. Ο ενοριακός αυτός ναός είναι μία μεγάλη τρίκλιτη βασιλική. Το αμύθητης καλλιτεχνικής αξίας τέμπλο και τα υπόλοιπα κομψοτεχνήματα του ναού συνθέτουν ένα αριστούργημα εκκλησιαστικής κληρονομιάς.
Στην συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο του Βελβενδού
το οποίο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό «Κώστα», και το οποίο χρονολογείται από το 19ο αιώνα και πρόκειται για Μακεδονικής αρχιτεκτονικής αρχοντικό. Μέσα από την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, ο επισκέπτης συλλέγει πληροφορίες για την ιστορία του τόπου, την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούσαν, τα παραδοσιακά επαγγέλματα τα οποία ασκούσαν, καθώς και για τις τοπικές ενδυμασίες.

Στο Βελβενδό απολαύσαμε το μεσημεριανό μας γεύμα σε παραδοσιακή τοπική ταβέρνα με εξαιρετικά εδέσματα.
Τα μέλη μας πριν την αναχώρησή μας για την επιστροφή στην Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκαν το παραδοσιακό φημισμένο ζαχαροπλαστείο του Βελβενδού ΖΑΝΔΕ για νόστιμες γευστικές προτάσεις.
Το βράδυ φτάσαμε στην Θεσσαλονίκη με άριστες εντυπώσεις απ’ όλα αυτά που είδαμε σ’ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα εξόρμηση.

Previous Image
Next Image

info heading

info content