Πρόγραμμα εκδρομής στην Ανατολική Ρωμυλία

5ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ 26-30/10/2016

1Η ΜΕΡΑ:  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ

Αναχώρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 07.00. Διασχίζοντας την ανατολική Μακεδονία-Θράκη και κάνοντας στάση στη Μουσθένη, άφιξη στο Ορμένιο. Διέλευση ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Μέσω Σβίλενγκραντ, Τοπόλοφγκραντ (Καβακλί) και διασχίζοντας τις πανέμορφες πλαγιές της Στράντζας, φθάνουμε στην Μαύρη θάλασσα, για να καταλήξουμε στη γενέτειρα του ποιητή μας Κώστα Βάρναλη, τον Πύργο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

2Η ΜΕΡΑ: ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΜΟΝΗ ΑΛΑΤΖΑ-ΒΑΡΝΑ-ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ

Πρωινό. Αναχώρηση για να επισκεφθούμε τη Μονή Αλατζά που είναι χτισμένη ολόκληρη μέσα σε βράχο. Τον Μεσαίωνα ήταν κατοικία ασκητών, ενώ σήμερα εξακολουθεί να προσελκύει τους θαυμαστές της ιστορίας και του μυστικισμού. Συνεχίζουμε  για την καλοκαιρινή πρωτεύουσα  της χώρας, τη Βάρνα. Η πόλη περηφανεύεται για τις παραλίες της, τα όμορφα πάρκα και κήπους στις προκυμαίες της.  Στη Βάρνα θα δούμε το καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το δραματικό θέατρο, τα ρωμαϊκά λουτρά και το εντυπωσιακό ενυδρείο. Χρόνος ελεύθερος στο πεζόδρομο της πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο.  Διανυκτέρευση.

 

3Η ΜΕΡΑ: ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΣΩΖΟΠΟΛΗ -ΑΓΧΙΑΛΟ-ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ-ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ  

Πρωινό. Αναχώρηση για τη Σωζόπολη, την αρχαία ελληνική πόλη, αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, 30χλμ νοτίως του Πύργου στην Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Θα επισκεφθούμε τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου Ιωάννη, τα τείχη του 6ου αιώνα κ.α. Αναχώρηση  για την Αγχίαλο, παραθαλάσσια πόλη της Μαύρης θάλασσας. Προσκύνημα στην Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου με τις εξαιρετικά σπάνιες εικόνες. Συνεχίζουμε για τα παράλια του Ευξείνου Πόντου και την παραθαλάσσια Μεσήμβρια, την πόλη με τις 42 εκκλησιές. Στην πόλη υπάρχουν αρκετές καλοσυντηρημένες εκκλησίες όπως της Παναγίας Ελεούσας του 6ου αιώνα, η αλειτούργητη εξαιρετικής αρχιτεκτονικής εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η Αγία Σοφία (παλιά Μητρόπολη) και τα παλιά λουτρά όπου ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος IV ο «Παναγιότατος» πήγαινε για θεραπεία. Η  παλιά πόλη προστατεύεται ως χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τη Unesco.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

4Η ΜΕΡΑ: ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΣΤΕΝΗΜΑΧΟ-ΜΠΑΤΣΚΟΒΟ -ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

Πρωινό. Αναχώρηση για τη ξενάγηση της πόλης του Πύργου, το μεγαλύτερο λιμάνι της Βουλγαρίας. Θα δούμε τον θαλάσσιο κήπο του 1891, τον καθεδρικό ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου του 1897, την πανεπιστημιούπολη, το Ελληνικό Προξενείο κ.α. Συνεχίζουμε για να επισκεφθούμε την αρχαία πόλη της Στενημάχου. Μία πόλη που ιδρύθηκε από Θράκες, υπήρχε ακμαίο Ελληνικό στοιχείο, αλλά με την συνθήκη του Νειγύ, που προέβλεπε ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας, έχασε το Ελληνικό της χαρακτήρα, οι Στενημαχίτες Έλληνες εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Δράμα, Κιλκίς και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Κατόπιν θα επισκεφτούμε το μοναστήρι της Κοίμησις της Θεοτόκου (γνωστό και ως Μπάτσκοφσκι ή Μπάτσκοβο), στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης, εκεί όπου υψώνονται τα τείχη της Μονής, πίσω απ’ τα οποία φυλάσσεται μια αιώνια ιστορία και διατηρείται ζωντανή η μνήμη τριών πολιτισμών – του Βυζαντίου, της Γεωργίας και της Βουλγαρίας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστήρι στην Βουλγαρία και ιδρύθηκε το 1083. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Chepelare, περίπου 10 χλμ. νότια της παλαιάς αρχαίας πόλης Ασένοβγκραντ ή Στενήμαχος στην ευρύτερη περιοχή της Φιλιππούπολης. Στο μοναστήρι θα θαυμάσουμε τις μοναδικές τοιχογραφίες οι οποίες συγκαταλέγονται στα πιο πολύτιμα έργα της Ορθόδοξης τέχνης του 11ου – 12ου αι., αλλά κυρίως την εικόνα της Παναγίας που πιστεύεται ότι είναι θαυματουργή, θα θαυμάσουμε τον χώρο που καλείται “Τράπεζα”, όπου διεξάγεται μια ειδική τελετουργία που θυμίζει τον Μυστικό Δείπνο. Το Μοναστήρι έχει καθιερωθεί ως σχολή σοφών & φιλοσόφων. Αναχώρηση για την Φιλιππούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρία, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Έβρου και ανάμεσα σε τρεις λόφους. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

5Η ΜΕΡΑ: ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωινό. Αναχώρηση για τη ξενάγηση στην παλιά πόλη της Φιλιππούπολης, με τα γραφικά σοκάκια και τα ωραία αρχοντικά. Θα επισκεφθούμε τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, την οικία Κουγιουμτζόγλου – σήμερα λαογραφικό μουσείο, την οικία Λαμαρτίνου και το Ρωμαϊκό Θέατρο με την πανοραμική θέα της πόλης. Από εκεί θα δούμε και τον λόφο των Απελευθερωτών, τον πύργο του Ρολογιού και το Ιμαρέτ τζαμί. Στη συνέχεια παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Με καθ’ οδόν στάσεις για φαγητό και ξεκούραση, φθάνουμε το βράδυ στην πόλη μας γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις από το ταξίδι μας.

 

Τιμή συμμετοχής:  210,00€ το άτομο σε δίκλινο

 

Η τιμή περιλαμβάνει:

  • Την μεταφορά με πολυτελές πούλμαν του γραφείου μας
  • Τρεις διανυκτερεύσεις στο Μπουργκάς στο ξενοδοχείο BULGARIA 4*
  • Μία διανυκτέρευση στην Φιλιππούπολη στο ξενοδοχείο RAMADA PLOVDIV TRIMONTIUM 4*
  • Ημιδιατροφή
  • Ξεναγήσεις -περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Φ.Π.Α.

 

Δεν περιλαμβάνει:

Επιπλέον γεύματα, ποτά , φιλοδωρήματα, εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Ή ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ