Ξενάγηση στην Θεσσαλονίκη

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης ΣΕΓΘ, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην πόλη μας με τον εξαίρετο ξεναγό, τον κ. Κωνσταντίνο Σφήκα.
Επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων είναι μνημείο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης, στην αρχή της σημερινής οδού Ολύμπου, κοντά στα Δυτικά τείχη. Το μνημείο αρχιτεκτονικά και μορφολογικά αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη το σημαντικότερο δείγμα της τέχνης της εποχής των Παλαιολόγων (1261-1453), αντικατοπτρίζοντας παράλληλα την οικονομική και πολιτική ακμή της εποχής. Εξέχουσας σημασίας είναι επίσης τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του. Το μνημείο ακολουθεί, όπως και τα άλλα βυζαντινά μνημεία της πόλης, την καλλιτεχνική παράδοση της Κωσταντινούπολης.
Στην συνέχεια προχωρήσαμε στα Δυτικά Τείχη, όπου βρισκόταν η Ληταία Πύλη και η οποία αποτελούσε μέρος των Δυτικών Τειχών της πόλης και οδηγούσε στην Ληταία ύπαιθρο ( Λητή) και βρίσκεται στην αρχή της Αγίου Δημητρίου και Ειρήνης.
Στα Δυτικά τείχη βρίσκεται ο
πύργος του Κλαυδιανού που είναι ένας κυβόμορφος πύργος στη συμβολή των οδών Κλαυδιανού και Μερόπης. Πήρε το όνομά του από την μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του και γράφει: “ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΤΟΙΣ ΓΟΝΕΥΣ ΤΩ ΖΩΝ ΚΑΤΕ.” Στην κατασκευή του πύργου αναγνωρίζονται δύο κατασκευαστικές περίοδοι, μια ρωμαϊκή, πιθανόν των μέσων του 3ου μ.Χ. αιώνα και μια παλαιοχριστιανική (4ος-5ος μ. Χ.)
Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε
τα Λουτρά Φοίνιξ (ή Πασά Χαμάμ) που είναι παλαιά λουτρά (χαμάμ) της Οθωμανικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο κτίσθηκε πάνω στα ερείπια του παλαιοχριστιανικού ναού και βρίσκεται στη συμβολή των σημερινών οδών Πηνειού, Κάλβου και Π.Καρατζά, κοντά στον Ναό των Αγίων Αποστόλων.
Μιά στάση στο ιστορικό ξενοδοχείο” Βιέννη” που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου από το 1880 και μετά κτίστηκαν πολλά ξενοδοχεία. Είναι έργο της εποχής του μεσοπολέμου σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γεωργίου Καμπανέλλου. Το Ξενοδοχείο” Βιέννη” χαρακτηρίζεται από εκλεκτικιστικές τάσεις με νεοκλασικά στοιχεία. Σήμερα στεγάζει ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.
Στην συνέχεια, περιηγηθήκαμε το ιστορικό Φρούριο του Βαρδαρίου και τον λεγόμενο Πύργο των Δικαστηρίων. Αυτά δεν είναι παρά ένα οχυρωματικό συγκρότημα γνωστό και ως Φρούριο Βαρδαρίου ή Τοπ Χανέ.
Το Φρούριο του Βαρδαρίου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της περιμέτρου των τειχών στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Στην σημερινή του θέση βρίσκεται το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης και το ΙΚΑ της Πύλης Αξιού.
Τις επωνυμίες Τοπ-Χανέ ή Ταμπάκ-Χανέ, τις πήρε από τα βυρσοδεψία που ήταν εγκατεστημένα στην περιοχή του.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Constantinos Sfikas, ο οποίος κάθε φορά που μας ξεναγεί, συμβάλλει τόσο ένθερμα στην επιτυχία των ξεναγήσεων στην πόλη μας με την μετάδοση των γνώσεών του για την γνωριμία με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κωνσταντίνε, ευχαριστούμε για την υπέροχη αυτή ξενάγηση.

Previous Image
Next Image

info heading

info content