Η ομιλία της Προέδρου του ΣΕΓΘ στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση

Ομιλία της Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης Ελένης Μανδρίνου Τσουρέκα, στην ετήσια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, στο Bar Restaurant Omilos:

Αγαπημένες κυρίες, αξιότιμα μέλη του Συνδέσμου μας, και όλοι όσοι παρευρίσκονται μαζί μας σήμερα στο πνεύμα της κοινότητας και της αμοιβαιότητας, μας τιμάτε με την παρουσία σας, και σας ευχαριστούμε.

Καθώς βρισκόμαστε στο πλαίσιο αυτών των γιορτών της χαράς και της αγάπης, τα λαμπερά φώτα της περιόδου των Χριστουγέννων δεν γίνεται παρά να μας υπενθυμίσουν τη βαθιά ουσία αυτής της εποχής του χρόνου. Τα Χριστούγεννα είναι κάτι παραπάνω από μια γιορτή κεφιού και διασκέδασης. Είναι ένας φάρος ελπίδας, μια υπενθύμιση ενός θαυματουργού γεγονότος που άλλαξε για πάντα την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας αλλά και τα βάθη της ψυχής μας.

Πριν από αιώνες, σε έναν ταπεινό στάβλο κάτω από έναν έναστρο ουρανό, γεννήθηκε ένα παιδί. Αυτό το παιδί, ο Ιησούς Χριστός, δεν ήταν απλώς μια ιστορική προσωπικότητα αλλά το σύμβολο της θείας χάριτος και
της πνευματικής αφύπνισης. Η γέννησή του σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής, όπου το φως θριάμβευσε πάνω στο σκοτάδι, όπου η αγάπη νίκησε το μίσος και όπου η ελπίδα αντικατέστησε την απόγνωση.

Σήμερα, καθώς αγκαλιάζουμε το πνεύμα των ημερών, καλούμαστε να αναλογιστούμε το πραγματικό του νόημα. Το νόημα αυτό συνδέεται με το συνεχές κάλεσμα να αφυπνίσουμε το θείο εντός μας. Μέσα στο θορυβώδες
περιβάλλον της καθημερινότητας, όπου οι υλικές αναζητήσεις συχνά επισκιάζουν τις πνευματικές μας ανάγκες, τα Χριστούγεννα έρχονται σαν μια ευγενική υπενθύμιση του τι πραγματικά έχει σημασία.

Στις γιορτές των Χριστουγέννων, αν δούμε πιο προσεκτικά, βρίσκουμε διαρκή μαθήματα συμπόνιας, ανιδιοτέλειας και άνευ όρων αγάπης. Αυτά δεν είναι απλά ιδανικά που πρέπει μόνο να θαυμάζουμε, αλλά αρετές με τις
οποίες οφείλουμε να ζούμε.

Τα Χριστούγεννα είναι μια ζωντανή απόδειξη της διαρκούς δύναμης της πίστης και της ελπίδας. Μας διδάσκουν ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές μας στιγμές, υπάρχει ένα φως που δεν σβήνει ποτέ. Αυτό το φως δεν είναι μια
λογοτεχνική μεταφορά, αλλά μια πραγματικότητα που ζει μέσα στον καθένα μας. Είναι το φως της κοινής μας ανθρωπιάς, το φως της έμφυτης καλοσύνης μας και το φως του ανυποχώρητου πνεύματός μας.

Καθώς γιορτάζουμε αυτή την ιερή εποχή, ας θυμηθούμε κι αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί. Ας τους απλώσουμε τα χέρια και τις καρδιές μας, με φιλανθρωπία αλλά και με αλληλεγγύη. Γιατί το πνεύμα των Χριστουγέννων αφορά την αναγνώριση της διασύνδεσης της ζωής μας. Έχει να κάνει με την επίγνωση ότι είμαστε όλοι ένα μέρος μιας μεγαλύτερης οικογένειας –της ανθρώπινης οικογένειας– και ότι η ευημερία κάθε μέλους, μας επηρεάζει
όλους.

Γι’ αυτό, αυτή την εποχή, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναλογιστούμε και να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τις  αξίες που αντιπροσωπεύουν τα Χριστούγεννα στη ζωή μας. Πώς μπορούμε να είμαστε πιο στοργικοί, πιο συμπονετικοί, πιο συγχωρητικοί. Πώς μπορούμε να φέρουμε φως στις ζωές των άλλων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Να θυμηθούμε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν περιορίζεται σε μια μέρα ή εποχή, αλλά προορίζεται να καθοδηγεί τις αποφάσεις και τις πράξεις μας κάθε μέρα. Μας καλεί να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας, να
ζούμε με σκοπό και πρόθεση και να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας.

Σε αυτήν την εποχή της χαράς και της προσφοράς, ας είμαστε ευγνώμονες για τις ευλογίες μας. Να εκτιμήσουμε την αγάπη των οικογενειών και των φίλων μας, τη ζεστασιά των σπιτικών μας, την αφθονία της ζωής μας.

Ας είμαστε επίσης ευγνώμονες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, γιατί αυτές μας έκαναν πιο δυνατούς. Κλείνοντας, ας αγκαλιάσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων με ανοιχτές καρδιές και ανοιχτούς ορίζοντες. Ας εμπνευστούμε από το μήνυμά της ελπίδας, της αγάπης και της ανανέωσης. Και να μεταφέρουμε αυτό το
πνεύμα στη νέα χρονιά και πέρα από αυτή, δημιουργώντας έναν κόσμο που αντανακλά την ομορφιά, τη γενναιοδωρία και το θαύμα αυτής της πιο μαγικής εποχής.

Κι εμείς, ως μέλη του Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, αφοσιωμένων στην ενδυνάμωση και την ανύψωση της κοινότητάς μας, το μήνυμα αυτής της εποχής αντηχεί βαθιά στην αποστολή μας.

Σας ευχαριστώ, και για άλλη μια φορά, εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και μια χρονιά γεμάτη αγάπη,γιατί η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που όσο περισσότερο απλόχερα το χαρίζεις, τόσο πολλαπλασιάζεται.

Να αγαπάτε λοιπόν, να χαμογελάτε και να περνάτε υπέροχα όπου και αν βρίσκεστε.

Καλά Χριστούγεννα.