Εκδρομή του ΣΕΓΘ στην Ξάνθη

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, ΣΕΓΘ, πραγματοποίησε μία πολύ επιτυχημένη εκδρομή στην Ξάνθη.
Επισκεφτήκαμε ένα ιδιαίτερο Μουσείο στην Ξάνθη “Το Σπίτι της Σκιάς”.Πρόκειται για ένα διαφορετικό μουσείο, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα.
Το «Σπίτι της Σκιάς» στην Ξάνθη, δεν σχετίζεται με φαντάσματα και στοιχειωμένες ιστορίες, ούτε με τον αγαπημένο μας Καραγκιόζη του Θεάτρου Σκιών, αλλά πρόκειται για ένα πρότυπο χώρο τέχνης, που «εκτίθενται» σκιές, από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από άχρηστα υλικά και καθημερινά σκουπίδια, αφού πρώτα έχουν φωτιστεί κατάλληλα.
Ο δημιουργός, και ιδιοκτήτης του «Σπιτιού της Σκιάς» Τριαντάφυλλος Βαϊτσης, θεωρείται κορυφαίος του λεγόμενου Shadow Art (τέχνη σκιάς) .
Πρόκειται για γλυπτά που μπορεί να μη δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση στο βάθρο, με την πρώτη ματιά, μα βλέποντας στη συνέχεια τη σκιά στον τοίχο, θα νιώσετε έκπληξη και θαυμασμό, για το πώς αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων έγιναν έργα τέχνης, αποτυπώνοντας τις μορφές των: Δημόκριτου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τσε Γκεβάρα, Μέριλιν Μονρόε, Τζον Λένον, κ.α.
Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης
Στο κέντρο της παλιάς πόλης, λίγα μέτρα πιο κάτω από την πλατεία Μητροπόλεως βρίσκεται το «Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου» έδρα του Μουσείου από το 1975. Κτισμένο το 1860 από τους καπνέμπορους αδερφούς Κουγιουμτζόγλου αποτελεί σημαντικό έκθεμα από μόνο του και ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το κτήριο είναι μια σπάνια περίπτωση διπλής κατοικίας, με ομοιότητες τόσο στις εξωτερικές τους όψεις όσο, και στην διευθέτηση των εσωτερικών χώρων. Κάθε μία από τις κατοικίες, έχει τη δική της ανεξάρτητη είσοδο, δύο ορόφους και ένα ημιυπόγειο. Στη μικρή αυλή στο πίσω μέρος των δίδυμων κατοικιών, βρίσκονται επίσης δύο μικρά, ανεξάρτητα χαμάμ σε παραδοσιακή ανατολίτικη μορφή.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πλούσια εσωτερική διακόσμηση με τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτες οροφές τα οποία αναπτύσσονται σε τέτοια έκταση ώστε το κτήριο να αποτελεί το πλουσιότερο σε διάκοσμο, πλήρως αποκατεστημένο κτήριο στην Βόρεια Ελλάδα.
Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με μεσημεριανό γεύμα σε παραδοσιακές ταβέρνες στην γραφική παλιά πόλη της Ξάνθης.
Ευχαριστούμε το πρακτορείο του Παναγιωτης Ψωμιαδης , για την οργάνωση και την πραγματοποίηση αυτής της πολύ επιτυχημένης εκδρομής.
Ευχαριστούμε όλα τα μέλη που συμμετείχαν με χαρά σ’ αυτήν την όμορφη εκδρομή.
Σας περιμένουμε να συμμετάσχετε και στις προσεχείς ενδιαφέρουσες εκδρομές μας.

Previous Image
Next Image

info heading

info content