Εκδρομή στην Βέροια και στο Μουσείο των Αιγών

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, στην Βεργίνα, Ημαθείας.
Το πολυδύναμο αυτό Μουσείο αποτελεί ένα μεγαλόπνοο έργο, αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας των τελευταίων ετών, προκειμένου να αγκαλιάσει, να ενώσει και να εσωματώσει το σύνολο του αρχαίου τόπου, για τον οποίο πριν από 45 χρόνια ο αείμνηστος Καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος, άλλαξε άρδην την αντίληψή μας σχετικά με την αρχαία Μακεδονία.
“Ένα άπιαστο όνειρο, έπειτα από δεκαετίες που έγινε πραγματικότητα. Ένα μουσείο που ανασταίνει τις Αιγές, τη Μητρόπολη των Μακεδόνων”, δήλωσε χαρακτηριστικά για το Μουσείο, η κ. Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, η Αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει τη ζωή της στις Αιγές.
Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στην παρούσα φάση συναπαρτίζουν: το Κεντρικό Μουσειακό κτήριο, το Μουσείο των βασιλικών τάφων με τον τάφο του Φιλίππου Β΄, το Αρχαιολογικό Πάρκο της νεκρόπολης με την βασιλική ταφική συστάδα των Τημενιδών, το Ανάκτορο και το Θέατρο.
Ξεναγός μας σ’ αυτή την τόσο ξεχωριστή ξενάγηση ήταν ο κ. Constantinos Sfikas.
Με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση ακούσαμε τον ακούραστο όπως πάντα και γεμάτο γνώσεις ξεναγό μας. Γυρίσαμε τον χρόνο πίσω, εντρυφύσαμε και ξαναθυμηθήκαμε καλύτερα την ιστορία της ελληνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με ατελείωτες αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, ο κ. Σφήκας μας δίδαξε την ιστορία του τόπου μας, της Μακεδονίας, της Ελλάδας όλης. Αναστήθηκε μπροστά στα μάτια μας η εικόνα του αρχαίου τόπου: θραύσματα κάτω από στρώματα καταστροφής αποκάλυψαν την ταυτότητα της αρχαίας πόλης, τον βίο των Μακεδόνων, τα όπλα τους, τα ίχνη μιας τελετής, την πολύτιμη καθημερινότητα τους.
Θαυμάσαμε περίτεχνα αντικείμενα, και ειδικά αυτά που αγγίζουν το σώμα: στολίδια γυναικών και χρυσοστόλιστες γυναικείες φορεσιές, φορτωμένες με κάθε είδους κοσμήματα.
Δεν παραλείψαμε και την έκθεση των νομισμάτων που αντιπροσωπεύουν όψεις ηγετών, που έδρασαν στην ελληνιστική οικουμένη, αυτούς που τίμησαν το όραμα του στρατηλάτη Αλέξανδρου, αρκετούς αιώνες αργότερα.
Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το κτίσμα αυτό εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου, ενώ στο εσωτερικό του εκτίθενται από το Νοέμβριο του 1997 οι θησαυροί που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους.
Δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο και μέριμνα, ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες με ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για όλα τα πολύτιμα ευρήματα προκειμένου να διατηρηθούν κατάλληλα και να προφυλαχθούν. Εντός του Μουσείου βρίσκονται επίσης τέσσερεις βασιλικοί τάφοι ανάμεσα σ’αυτούς και ο βασιλικός τάφος του Φιλίππου Β’, καθώς και το «Ηρώον», ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Βασιλιά Φίλιππο Β’ των Μακεδόνων.
Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα τα οποία σίγουρα ξεχωρίζουν είναι η ασπίδα και πανοπλία του Φιλίππου Β΄, και η φημισμένη χρυσή λάρνακα που βρέθηκε μέσα στον τάφο του. Αξίζει, τέλος να αναφερθεί ότι οι εξαιρετικές τοιχογραφίες στους βασιλικούς τάφους που απεικονίζουν την αρπαγή της Περσεφόνης, είναι τα πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της αρχαιότητας που διατηρούνται έως σήμερα.
Το μικρό μας ταξίδι ολοκληρώθηκε με ένα υπέροχο γεύμα στα Πλατανάκια, στην Αγ. Βαρβάρα, και ρεβανί με παγωτό σε διάφορα “Cafe”της Βεργίνας.
Ευχαριστούμε πολύ τον ξεναγό μας κ. Σφήκα, γι’ αυτό το υπέροχο ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία μας, για τις γνώσεις που μας μετέφερε σε μια ξενάγηση “απίστευτη”, “αστείρευτη”, “ασταμάτητη”…
Τον ευχαριστούμε γι αυτήν την όμορφη μέρα που περάσαμε, μαζί με τα ” δώρα” που μας χάρισε…
Του ευχόμαστε να έχει υγεία, για να μας χαρίζει αυτά τα πολύτιμα “δώρα” για πάρα πολλά χρόνια ακόμη στη ζωή μας.
Ευχαριστούμε πολύ και όλες εσάς, αγαπημένα μέλη και φίλες του ΣΕΓΘ, που ήσασταν κοντά μας και σε αυτήν την αξιόλογη εξόρμησή μας.
Photo credits Χαρίκλεια Πλακόσα
Previous Image
Next Image

info heading

info content