Εκδρομή στην Αμφίπολη και στην Καβάλα

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, Σ.Ε.Γ.Θ, πραγματοποίησε για όλα τα μέλη και τις φίλες του, μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή στην πόλη της Αμφίπολης, του νομού Σερρών.
Φτάνοντας στην Αμφίπολη, θαυμάσαμε και φωτογραφηθήκαμε με τον Λέοντα της Αμφίπολης, έργο επιτάφιας πλαστικής του 4ου αιώνα π.Χ. και μνημείο πολεμικής δόξας. Ο Λέων, σήμα κατατεθέν του Νομού Σερρών, αγέρωχος, σύμβολο του άλλοτε ένδοξου παρελθόντος της αρχαίας Αμφίπολης, προκάλεσε τον θαυμασμό και το δέος όλων των μελών που συμμετείχαν στην εκδρομή.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, το οποίο βρίσκεται στην πόλη της Αμφίπολης, και διαθέτει εκθέματα της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την βυζαντινή περίοδο. Αναπόσπαστο τμήμα του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, παρουσιάζει την ιστορία της αρχαίας Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής της, προβάλλοντας πτυχές της ζωής και του πολιτισμού που αναπτύχθηκαν εκεί.

Στην συνέχεια περιηγηθήκαμε το βόρειο τείχος της Αμφίπολης με την ξύλινη γέφυρα.
Το τείχος προστάτευε την Αμφίπολη από τους επιδρομείς, όπου όπως περιγράφει ο Θουκυδίδης, έγινε και η μάχη Αθηναίων και Σπαρτιατών το 424 π.Χ.

Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε τις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές, οι οποίες συνδέουν την Αμφίπολη με τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, καθώς αποτελούσε ένα αξιόλογο θρησκευτικό κέντρο της εποχής στην πορεία του Αποστόλου Παύλου στην διδασκαλία του Χριστιανισμού.

Γευματίσαμε στην παραλία της Καβάλας στην φημισμένη ταβέρνα “Σάββας” και απολαύσαμε τον καφέ μας στην παλιά πόλη στο cafe bar “Μπρίκι” απολαμβάνοντας την θέα της Καβάλας από ψηλά.
Ευχαριστούμε πολύ το τουριστικό πρακτορείο Athos Travel Center, για την άρτια οργάνωση της εκδρομής του Συνδέσμου μας.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά και την εξαιρετική ξεναγό μας, κα Χρύσα Βελκούδη.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσα μάθαμε και ακούσαμε απ’ αυτήν, και έτσι νιώσαμε ακόμα πιο περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας. Η κα Βελκούδη καταπληκτική και άρτια καταρτισμένη έκανε την εκδρομή μας αξέχαστη.

Τέλος, ευχαριστούμε και όλα τα μέλη και τις φίλες του Σ.Ε.Γ.Θ που συμμετείχαν και σ’ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη εξόρμηση του Συνδέσμου μας.

Previous Image
Next Image

info heading

info content