Ανακοίνωση και Πρόγραμμα 5νθήμερης εκδρομής στην Καππαδοκία – Καισάρεια

Ανακοίνωση στα μέλη και τις φίλες του Σ.Ε.Γ.Θ.

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει 5νθήμερη αεροπορική εκδρομή από τις 19 έως 23 Οκτωβρίου 2023, στην Καππαδοκία – Καισάρεια, Τουρκίας.

1η ΗΜΕΡΑ: Πτήση ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΚΕΣΑΡΕΙΑ – ΣΙΝΑΣΟ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο ‘’Μακεδονία’’ στις 07:30, επιβίβαση στο αεροσκάφος της Turkish Airlines και απευθείας πτήση στις 09:25 για Κωνσταντινούπολη. Άφιξη στο καινούργιο εντυπωσιακό αεροδρόμιο της Κων/πολης στις 10:50 και χρόνος ελεύθερος στα duty free του αεροδρομίου. Επίσης υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφέ για να περάσετε την ώρα, μέχρι την αναχώρηση στις 12:55 για τη Κεσάρεια. Απευθείας πτήση με την Turkish Airlines και άφιξη στις 14:20. Παραλαβή αποσκευών και επιβίβαση στο λεωφορείο μας για να επισκεφτούμε την πόλη της Καισάρειας. Η πόλη βρίσκεται, στους πρόποδες του μυθικού όρους Αργαίου και πατρίδα του Αγίου Βασιλείου. Άφιξη και περιήγηση της πόλης με τα μαύρα βασαλτικά τείχη της. Η πόλη είναι ένας θησαυρός Σελτζουκικής αρχιτεκτονικής και όλα σχεδόν τα μνημεία της είναι κτισμένα με τοπική μαύρη βασαλτική πέτρα. Εδώ θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο εντυπωσιακό σκεπαστό παζάρι, το δεύτερο μεγαλύτερο του είδους του στην Τουρκία, όπου μπορείτε να αγοράσετε παστουρμά για τον οποίο είναι διάσημη η Καισάρεια. Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για τη Σινασό μια καθαρά Ελληνική πόλη. Άφιξη μετά από περίπου 90 λεπτά, τακτοποίηση στα δωμάτια μας και στη συνέχεια θα συναντηθούμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου για να απολαύσουμε το δείπνο μας.

2η ΗΜΕΡΑ: ΣΙΝΑΣΟΣ – ΚΟΡΑΜΑ – ΝΕΡΑΙΔΟΚΑΜΙΝΑΔΕΣ -ΜΑΛΑΚΟΠΗ – ΚΟΙΛΑΔΑ ΣΠΑΘΙΩΝ – ΧΟΡΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΔΩΝ
Πλούσιο πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε το πρόγραμμα μας με επίσκεψη στην υπόσκαφη ιερή μοναστική πολιτεία του Κοράματος με τις μοναδικές βυζαντινές αγιογραφίες. Η περιοχή είναι το κέντρο του εθνικού πάρκου Γκιόρεμε (GOREME), το οποίο σε συνδυασμό με τις μονολιθικές εκκλησίες της Καππαδοκίας έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO από το 1985. Το τοπίο στο Γκιόρεμε χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων, μερικώς διαβρωμένων, όπως οι περίφημοι παράξενοι λίθοι που αποτελούν και μια από τις μεγάλες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής.
Βράχοι ποικίλης σκληρότητας σχηματισμένοι από ηφαιστειακή τέφρα αποτελούν την καρδιά αυτού του τοπίου, το οποίο διαμορφώθηκε από εκρήξεις ηφαιστείων και πλημμύρες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων για να καταλήξει στη σημερινή του μορφή.
Οι πρώτοι χριστιανοί το αποίκησαν για να ζήσουν μια ασκητική ζωή, αλλά κυρίως για να βρουν καταφύγιο από τους εχθρούς τους (Πέρσες, Ρωμαίοι, Άραβες, Μογγόλοι…). Για τη διαμονή τους δημιούργησαν τις ξακουστές λαξευτές κατασκευές της περιοχής. Δεν σκάλισαν στους βράχους μόνο εκκλησίες και παρεκκλήσια, όπως είναι το Μοναστήρι των Καλογριών, η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου ( όπου συνέγραψε τους κανόνες της εκκλησίας), το παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και ολόκληρα υπέργεια και υπόγεια οικιστικά συγκροτήματα προορισμένα να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους. Οι κατασκευές αυτές, που κάποιες φτάνουν σε βάθος και δέκα επιπέδων κάτω από τη γη, περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις όπως κουζίνες, αποθήκες, κοιτώνες, ακόμα και στάβλους και νεκροτομεία, και σε συνδυασμό με βαθιά φρεάτια εξαερισμού παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η ηφαιστειακή πέτρα προσφέρει και καλή προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι τα καταλύματα αυτά παραμένουν δροσερά ενώ το χειμώνα η θερμοκρασία εντός τους δεν πέφτει δραματικά. Επίσης, οι διάδρομοι μπορούσαν να φραγούν με μεγάλες πέτρες σε περίπτωση ανάγκης. Μετά το ΚΟΡΑΜΑ θα σταθούμε για φωτογραφίες στις νεραιδοκαμινάδες ή αμπέλι του Πασά όπου θα εκπλαγούμε από την μοναδική ομορφιά τους. Αφού γευματίσουμε κάπου, θα αναχωρήσουμε στην υπόγεια πολιτεία της Μαλακοπής, τη μεγαλύτερη της Καππαδοκίας. Εδώ υπάρχουν υπόγειοι διάδρομοι, δωμάτια, αποθήκες και παρεκκλήσια που σχηματίζουν ολόκληρους πολυώροφους λαβύρινθους. Η εμπειρία του να κατέβουμε τουλάχιστον επτά ορόφους μέσα στη γη θα μας μείνει αξέχαστη. Εκεί θα δούμε και την επιβλητική εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, όπου πριν μερικά χρόνια τέλεσε Εσπερινό ο Πατριάρχης μας. Το απόγευμα, επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Μετά το καφεδάκι μας μπορούμε να δούμε και μια επίδειξη κεραμικών σε ένα από τα δεκάδες εργαστήρια. Θα συνεχίσουμε με το ναό του Νικηφόρου Φωκά και την Κοιλάδα των Σπαθιών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για δείπνο. Στη συνέχεια σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε μια μυστικιστική χορευτική τελετή του τάγματος των Δερβίσηδων σε ένα εντυπωσιακό χώρο. Να τονίσουμε, ότι οι τελετές των στροβιλιζόμενων δερβίσηδων ξεκίνησαν ως μια μορφή διαλογισμού από τον Τζαλαλουντίν Ρουμί, τον διάσημο μουσουλμάνο μυστικιστή και ποιητή Σούφι, τον 13ο αιώνα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση.

3η ΗΜΕΡΑ : ΣΙΝΑΣΟΣ – ΠΡΟΚΟΠΙ – ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ – ΜΕΛΑΝΘΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ – ΚΑΡΒΑΛΗ
Μετά το πρωινό μας θα γνωρίσουμε τη πόλη διαμονής μας, την ΣΙΝΑΣΟ. Θα κάνουμε βόλτα στην πλατεία με το Ελληνικό σχολείο, το Παρθεναγωγείο, και την εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και τις μοναδικές κατοικίες με τις Ελληνικές επιγραφές. Εάν μας δοθεί η άδεια, θα επισκεφτούμε και ένα Ελληνικό αρχοντικό διώροφο σπίτι το οποίο θα θαυμάσουμε εσωτερικά και εξωτερικά.
Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το κοντινό Προκόπι, για να επισκεφτούμε το σπίτι και τον στάβλο όπου έμενε ο ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ υπηρετώντας ταπεινά ένα Τούρκο Πασά. Στο Προκόπι, ζούσαν στην περίοδο της ακμής της, 6000 Έλληνες, τα αρχοντικά των οποίων δεσπόζουν και ξεχωρίζουν ακόμα στη πόλη. Θα επισκεφτούμε την Ελληνική συνοικία και θα θαυμάσουμε τα μοναδικά αρχοντικά, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε μικρά ξενοδοχεία. Θα τελειώσουμε την περιήγησή μας στο Προκόπι με επίσκεψη στον ναό των Αγ. Θεοδώρων.
Η σημερινή ολοήμερη ξενάγηση μας θα συνεχιστεί με επίσκεψη στην κατάφυτη κοιλάδα του Περιστρέμματος με τις λαξευτές εκκλησίες που είναι γεμάτες από αγιογραφίες. Το Περίστρεμμα και η κοιλάδα του είναι ένα εξαιρετικό φυσικό αξιοθέατο, με απότομες πλαγιές και πλούσια βλάστηση. Θα περπατήσουμε κατά μήκος του ποταμού στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια για να επισκεφθούμε μερικούς μόνο ναούς, αφού ο αριθμός τους ανέρχεται σε δεκάδες. Οι ναοί έχουν αρκετές αρχαϊκές αγιογραφίες από τον 9ο και 10ο αιώνα, με σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, ή σκηνές από τη ζωή των αγίων, οι οποίες χαρακτηρίζονται για την αδρή τεχνοτροπία τους.
Αφήνοντας το Περίστρεμμα, θα κατευθυνθούμε προς την παλιά ελληνική κωμόπολη Καρβάλη, με τα πέτρινα σπίτια και το ναό του Αγίου Γρηγορίου, που σήμερα λειτουργεί σαν τέμενος. Κατεβαίνοντας την ηφαιστειακή κοιλάδα και ακολουθώντας τον Μέλανθο ποταμό επισκεπτόμαστε τις ιερές μονές. Ακολουθεί ο Ι. Ν. του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου στην Καρβάλη. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και ξεκούραση.

4η ΗΜΕΡΑ : ΠΤΗΣΗ ΜΕ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ ΣΤΗ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ
Πριν ακόμη ξημερώσει, στις 4 το πρωί περίπου, θα αναχωρήσουμε προαιρετικά για να ζήσουμε μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Θα αναχωρήσουμε με τζιπ για να παρακολουθήσουμε αρχικά την διαδικασία ετοιμασίας των τεράστιων αερόστατων παίρνοντας ένα υποτυπώδες πρωινό στον ανοιχτό χώρο της Κοιλάδας . Θα ανεβούμε στο καλάθι που χωράει ανάλογα με το μέγεθος από 4 μέχρι 20 άτομα και ο δοηγός του, θα μας ανεβάσει το πρωί, σιγά σιγά στον ουρανό για να θαυμάσουμε το μοναδικό γεωλογικό τοπίο. Μια κάμερα θα ‘’γράψει’’ όλο το ταξίδι μας αλλά και όλους τους επιβάτες κατά τη διάρκεια της πτήσης μας. Όταν κατεβούμε στη γη ξανά, θα πάρουμε μαζί μας , αναμνηστικές φωτογραφίες και το video με την πτήση μας στον ουρανό της Καππαδοκίας.

Στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος να απολαύσετε την εσωτερική πισίνα και το Spa του ξενοδοχείου. Όσοι θέλουν μπορούν να επισκεφτούν το κέντρο της Σινασό για καφέ και γλυκό. Το βράδυ, δείπνο στο ξενοδοχείο μας και στη συνέχεια αποχαιρετιστήριο γλέντι με παραδοσιακό εστιατόριο με τοπική λαϊκή μουσική και ποτό . Διανυκτέρευση

5η ΗΜΕΡΑ : ΣΙΝΑΣΟΣ – ΚΕΣΑΡΕΙΑ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Πλούσιο πρωινό και μετά την παράδοση των δωματίων μας , θα επισκεφτούμε την κλειστή αγορά της Κεσάρειας για τα τελευταία ψώνια. Μετάβαση στο αεροδρόμιο της Κεσάρειας , πτήση για Κωνσταντινούπολη στις 15:05 με άφιξη στις 16:40 και χρόνος στο αεροδρόμιο της πόλης για αγορά των τελευταίων αναμνηστικών. Στις στις 18:50 επιβίβαση στο αεροκάφος μας για να πετάξουμε για Θεσσαλονίκη. Άφιξη στη πόλη μας στις 20:10 γεμάτοι αναμνήσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
Πτήσεις αναχώρησης
1 TK1882 L TH 19OCT SKGIST KK37 0925 1050 CABIN YE
2 TK2012 Y TH 19OCT ISTASR KK37 1255 1420 CABIN YE
Πτήσεις επιστροφής
3 TK2013 Y MO 23OCT ASRIST KK37 1505 1640 CABIN YE
4 TK1893 P MO 23OCT ISTSKG KK37 1850 2010 CABIN YE

Στην τιμή περιλαμβάνονται :
– Αεροπορικά εισιτήρια με την Turkish Airlines για την διαδρομή Θες/νίκη-Κων/πολη-Κεσάρεια με τ’ επιστροφής
– Αποσκευή 20 κιλών και ατομική χειραποσκευή
– Διαμονή στο Hotel Emin koçak 5* στη Σινασό Καππαδοκίας
– Πλούσιο πρωινό σε μπουφέ καθημερινά
– Δείπνο καθημερινά σε μπουφέ
– Εκδρομές και περιηγήσεις του προγράμματος με τοπικό λεωφορείο
– Αρχηγό – συνοδό, γνώστη του προορισμού
– Επίσημο τοπικό ξεναγό
– Ασφάλεια αστικής ευθύνης
– ΦΠΑ

Δεν περιλαμβάνονται :
– Επιπλέον γεύματα και διασκεδάσεις
– Προαιρετικές εκδρομές , διασκεδάσεις , πτήσεις με αερόστατο κλπ
– Ασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ακύρωσης λόγω ασθένειας με επιστροφή χρημάτων (75%)
– Οτιδήποτε αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

Τιμή συμμετοχής 730 ευρώ ανά άτομο.

Όσα μέλη και φίλες του Συνδέσμου ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκδρομή, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην κ. Κική Μπιλιώνη Γεν. Γραμματέα Δ.Σ. Σ.Ε.Γ.Θ. (τηλ. 6970380396), καθώς επίσης και να καταβάλλουν ως προκαταβολή το ποσό των 250 ευρώ, έως την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, στους παρακάτω λογαριασμούς με αιτιολογία: “Ονοματεπώνυμο” και “Καππαδοκία Σ.Ε.Γ.Θ.”

ALPHA BANK
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 700-00-2320-004972
IBAN GR68 01407000700002320004972

EUROBANK
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 0026.0118.43.0200 469 286
IBAN GR380 2601180000430200469286

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 6215 04 0046028
IBAN GR3201712150006215040046028

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 210/472148-91
IBAN GR0601102100000021047214891

Σε όλους τους λογαριασμούς
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ATHOS HELLAS

Μπορείτε επίσης να πληρώσετε απ’ ευθείας στο πρακτορείο ΑΘΩΣ (Μητροπόλεως 16) τηλ. 2310284300