Ξενάγηση στον Άξονα της Οδού Αριστοτέλους

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία στο κέντρο της πόλης μας, με ξεναγό τον κ. Κωνσταντίνο Σφήκα.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία στην Άνω Πόλη. Ο ναός αυτός κατασκευάστηκε το 14ο αιώνα και συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχική ονομασία του ναού δεν έχει διασωθεί, επικράτησε όμως αυτή του Προφήτη Ηλία επειδή ως τζαμί κατά την τουρκοκρατία είχε το όνομα Sarayli τζαμί. Η εξωτερική εμφάνισή του είναι εντυπωσιακή με τοιχογραφίες που δεν έχουν σωθεί ολόκληρες. Το ίδιο και στο εσωτερικό, οι τοιχογραφίες έχουν σωθεί μόνο αποσπασματικά, και είναι πολύχρωμες με έντονες γραμμές.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Αλατζά Ιμαρέτ (Alaca Imaret Mosque) ή πολύχρωμο φιλανθρωπικό άσυλο. Είναι ένα μουσουλμανικό τέμενος του 15ου αιώνα στην Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται Βόρεια του Ναού του Αγίου Δημητρίου, λίγα μέτρα επάνω από την οδό Κασσάνδρου. Χτίστηκε το 1484 ή 1487 με εντολή του Ishak Pasha.

Προχωρώντας συναντήσαμε το Γενί Χαμάμ (Αίγλη). Ένα κτίριο της Οθωμανικής περιόδου που λειτούργησε ως διπλό λουτρό, με ξεχωριστά διαμερίσματα για άνδρες και γυναίκες. Το κτίριο αυτό έπαψε να λειτουργεί ως λουτρό μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χαμάμ της πόλης. Το 1919 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, και το 1937 αγοράστηκε από κάποιον ιδιώτη, που το χρησιμοποίησε ως αποθήκη.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και ναούς της Θεσσαλονίκης. Ο ναός αυτός, με την πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, είναι συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης. Εκεί βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου, και η κατακόμβη όπου φυλακίσθηκε και μαρτύρησε ο Άγιος.
Στην πορεία της ξενάγησης συναντήσαμε την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία ανεγέρθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά το τέλος του 2ου αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε ως κάτι αντίστοιχο προς την ελληνική Αγορά, με αρχέτυπο όμως το κέντρο της Ρώμης. Την εποχή αυτή διαμορφώθηκαν πανομοιότυπες αγορές σε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο το συγκρότημα της Ρωμαϊκής Αγοράς υπέστη αλλαγές, διατήρησε ωστόσο κάποιες από τις λειτουργίες του, σαν κοινωνικό κέντρο της πόλης.

Κατόπιν συναντήσαμε τον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου του Τρανού, στην ανατολική πλευρά της πλατείας Δικαστηρίων και πάνω στη σημερινή οδό Μητροπολίτου Γενναδίου. Το ταπεινό εκκλησάκι, που αντικατέστησε την μεγαλοπρεπή εκκλησία που προυπήρχε στην πλούσια συνοικία, δε θυμίζει σε τίποτα την αίγλη και τη μεγαλοπρέπεια που είχε πριν την πυρκαγιά του 1917.

Έπειτα επισκεφτήκαμε το Μπέη Χαμάμ, το μεγαλύτερο χαμάμ των Βαλκανίων. Eίναι το πρώτο δημόσιο κτίριο που έκτισαν στην πόλη οι Οθωμανοί το 1444 γκρεμίζοντας μάλιστα, επτά παρακείμενες εκκλησίες.
Απέναντι από το Μπέη Χαμάμ βρίσκεται το ξενοδοχείο “Εγνατία”, ένα διατηρητέο κτίριο στην Θεσσαλονίκη, το οποίο πριν γίνει ξενοδοχείο χρησιμοποιούνταν για κατοικίες.

Πρότελευταία μας στάση ήταν η Πλατεία Αριστοτέλους, μία από τις πιο διάσημες πλατείες των Βαλκανίων. Αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής στη Θεσσαλονίκη, με μερικά από τα πιο όμορφα κτίρια και αξιοθέατα της πόλης. Οι πολλές και εξαιρετικές επιλογές καταστημάτων, όπως καφέ, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια – ταβέρνες με υπαίθρια τραπέζια στα πεζοδρόμια της πλατείας, προσφέρουν όχι μόνο τέρψη και αναψυχή, αλλά επιπλέον και υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.
Δύο πολύ εμβληματικά κτίρια περιβάλλουν σε ημικύκλιο την πλατεία, το ξενοδοχείο «Electra Palace Hotel» και το πολιτιστικό κέντρο «Ολύμπιον», με κινηματοθέατρο και αίθουσες εκδηλώσεων.
Η περίφημη πλατεία Αριστοτέλους και η συνεχόμενή της οδός Αριστοτέλους, πήραν τη σημερινή τους μορφή, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.
Η Πλατεία που φέρει τιμητικά το όνομα του μεγάλου φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγ. Αλεξάνδρου, Αριστοτέλη, συνδυάζει στοιχεία από τη βυζαντινή και τη δυτική αρχιτεκτονική.

Τελειώνοντας την ξενάγησή μας, επισκεφτήκαμε την Αγορά Μοδιάνο. Η Αγορά Μοδιάνο ή Στοά Μοδιάνο, επίσημα Κεντρική Αγορά Τροφίμων, είναι μία σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο της αγοράς αυτής κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα J. Oliphant και τον μηχανικό και κύριο του έργου Ελί Μοδιάνο. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1922, αποπερατώθηκε το 1925 και εγκαινιάστηκε το 1930. Χτίστηκε στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, περιοχή που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917. Πριν την πυρκαγιά, στο σημείο αυτό βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά και το ομώνυμο οικόπεδό της στην εβραϊκή συνοικία Kadi. Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο το 1983, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ευχαριστούμε θερμά τον ξεναγό μας κ. Κωνσταντίνος Σφήκας για άλλη μια εμπεριστατωμένη και όπως πάντα καταπληκτική ξενάγηση που μας πρόσφερε. Ακούραστος και πρόθυμος με αγάπη για το έργο του, παρ’όλες τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ολοκλήρωσε την ξενάγηση με πολύ διάθεση και προθυμία.
Του ευχόμαστε να έχει πάντα υγεία και να μας οδηγεί σε καινούργια ταξίδια ξεναγήσεων.

Ευχαριστούμε θερμά και όλα τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους που συμμετείχαν και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση αυτή του Συνδέσμου μας.

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content