Μήνυμα και ευχές της Προέδρου Δ.Σ. Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης για Καλό Πάσχα

Σάββατο, 11 Απριλίου 2020,
Θεσσαλονίκη

«Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη,
Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα…»
Δ. Σολωμός

Πολυαγαπημένες μου φίλες, μέλη του Σ.Ε.Γ.Θ.,

Απρίλης! O ευαίσθητος, ο ερωτικός, ο άστατος, ο μήνας με τα δύο πρόσωπα, που πότε κλαίει και πότε γελάει. Ο μήνας ο γεμάτος άνθη στα κλαδιά, που δεν διστάζει να τα σκεπάσει με λευκό χιόνι και παγωνιά! Ο μήνας της Λαμπρής, της Πασχαλιάς, της Ανάστασης, της Αναγέννησης!
Κι εμείς Μένουμε Σπίτι! Ελεύθεροι, αλλά ακόμη φοβισμένοι και πολιορκημένοι, από τον αόρατο Κορωνοϊό. Εκτελούμε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών και προσπαθούμε να πορευόμαστε ασφαλείς και υγιείς.
Φέτος θα γιορτάσουμε ένα Πάσχα αλλιώτικο, διαφορετικό, παράξενο. Δεν θα πάμε στις εκκλησίες. Θα ζήσουμε το Θείο Δράμα μαζί Του, μένοντας στο σπίτι. Θα “περπατήσουμε” την οδό του Μαρτυρίου, θα σηκώσουμε τον δικό μας σταυρό, όπως τον σήκωσε τότε κι Εκείνος για μας, θα σταυρωθούμε και θα αναστηθούμε.


Μικροί πρωταγωνιστές στην σκηνή της καθημερινότητάς μας, με την μεγάλη δύναμη ψυχής, γινόμαστε κάθε μέρα οι ήρωες και οι νικητές της ζωής. Η κάθε μέρα είναι ένας αγώνας και μία νίκη. Είμαστε δημιουργοί μιάς καινούριας ζωής. Ο χρόνος πλέον δεν μετριέται με μονάδες μέτρησης, αλλά με σκέψεις, με συναισθήματα, με τους χτύπους της καρδιάς. Το “εγώ” γίνεται “εμείς”, γίνεται ο κόσμος όλος. Ζούμε με αγάπη και υπευθυνότητα για τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Μένουμε σπίτι και περιμένουμε τον όμορφο κόσμο να ξεκινήσει και πάλι να ζει. Πόσο υπέροχος είναι ο κόσμος και πόσο όμορφοι είναι οι άνθρωποι!
Αλήθεια τί είναι η ζωή; Είναι το δώρο του Θεού στον άνθρωπο, είναι η ευεργεσία Του, η χάρη Του, είναι το θαύμα! Ζωή είναι το καινούριο, το ωραίο, το όμορφο. Είναι, όμως και η πίκρα, το δάκρυ, ο πόνος. Ζωή είναι η κίνηση, η χαρά, τα αισθήματα. Είναι οι άνθρωποι που αγαπάς, και ότι σου γεμίζει την καρδιά και την ψυχή. Είναι ο έρωτας, το τραγούδι, τα χρώματα, οι γεύσεις, οι μυρωδιές. Είναι το γέλιο, το κλάμα, το φως, το σκοτάδι. Οι άγιες εικόνες της καθημερινής μας ζωής, οι σκέψεις μας και οι πράξεις μας, σφραγισμένες μέσα μας σφιχτά, αποκαλύπτουν την αλήθεια της ζωής: Η ομορφιά της ζωής δεν βρίσκεται στα λαμπρά και τα σπουδαία, αλλά στα απλά, στα ταπεινά, τα ασήμαντα. Σ’ όλα αυτά που δίνουν αξία στις στιγμές μας και χαρά στην ψυχή μας: Η γέννηση ενός παιδιού, η αγκαλιά της μάνας, ένα χαμόγελο, μιά προσευχή, ένα ηλιοβασίλεμα, το πέταγμα των γλάρων στον ουρανό!…
Τί ειρωνεία να πρέπει να χάσεις κάτι για να εκτιμήσεις την αξία του!
Η ζωή δεν είναι δεδομένη, είναι αβέβαιη, έχει ανατροπές. Το ταξίδι της μπορεί να είναι μακρύ και απολαυστικό, αλλά καμιά φορά σε οδηγεί σε άγνωστα και επικίνδυνα μονοπάτια.
Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να συμφιλιωθούμε με τα ζόρια μας. Να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τους φόβους μας. Ας αποδεχτούμε τις αλλαγές που έρχονται στην ζωή μας. Να αποχαιρετήσουμε θαρραλέα αυτό φεύγει, και να καλωσορίσουμε αυτό που έρχεται, το νέο. Το παρελθόν μας δίδαξε, το μέλλον είναι μπροστά μας, και το παρόν είναι εδώ. Να δώσουμε χώρο στην αγάπη, να ανθίσει στην ζωή μας. Να μην τσιγγουνευόμαστε τα “σ’ αγαπώ” μας πριν να είναι πολύ αργά. Να μένουμε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους μας, γιατί αυτή την περίοδο, χρειάζεται να έχουμε αλληλεγγύη, συμπαράσταση, συμπόνια και ενσυναίσθηση. Η πανδημία ήρθε και θα νικηθεί. Κι εμείς θα περάσουμε από τον “θάνατο”, στην Ανάσταση της Αγάπης, και στη χαρά της ζωής. Κανένας σταυρός, καμία δοκιμασία, κανένας πόνος, κανένα μαρτύριο δεν μένει χωρίς Ανάσταση. Φτάνει να σιωπούμε, όπως μας διδάσκουν οι Πατέρες, να υπομένουμε, να ελπίζουμε και να πιστεύουμε στην Ανάσταση! Στην ζωή, ο Θεός έχει πάντα την πρώτη και την τελευταία λέξη.
Να είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες! Δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε όλοι μαζί!
Πολυαγαπημένες μου, σας εύχομαι να περάσετε, ήρεμες, όμορφες και χαρούμενες πασχαλιάτικες μέρες, με δύναμη, υγεία, αγάπη και φως!

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα!!
– Λένα Μανδρίνου Τσουρέκα
Πρόεδρος Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης