Ημερίδα του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τις φίλες του στην Ημερίδα που διοργανώνει το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης αφιερωμένη σε τρεις εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης.
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 18.30 – Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη σε τρεις εμβληματικές γυναίκες που σημάδεψαν με το έργο και τη δράση τους τη Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου).
Η ημερίδα αποτελεί ένα αφιέρωμα στις τρεις γυναίκες, τις πρωτοπόρες μαχήτριες του δημόσιου βίου, την Αγγελική Τσιώμου-Μεταλλινού, την Αρίστη Παγιατάκη και την Ελένη Σκούρα.
Ποιες ήταν όμως αυτές οι τρεις γυναίκες της πόλης μας; Μια σύντομη μόνο αναφορά στις τρεις προσωπικότητες, και οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα ξεδιπλώσουν τις πτυχές του σημαντικού έργου και της συνεισφοράς τους κατά τη διάρκεια της ημερίδας:
  • Αγγελική Τσιώμου-Μεταλλινού (1886-1963) δασκάλα, δημοσιογράφος και συγγραφέας, αναγνωρισμένη επίσημα ως Μακεδονομάχος. Μετά τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα ασχολήθηκε με λαογραφικό και συγγραφικό έργο.
  • Αρίστη Παγιατάκη (1902-1975) γιατρός και πολιτικός. Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα μεταπολεμικά.
  • Ελένη Σκούρα (1896 -1991) πολιτικός και δικηγόρος, η πρώτη εκλεγμένη Ελληνίδα, βουλευτής Θεσσαλονίκης, στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Προσκεκλημένοι ομιλητές:
Σπύρος Βασιλειάδης, Οικονομολόγος
Βαγγέλης Πλάκας, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Στέργιος Λεπτοκαρίδης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Είσοδος ελεύθερη
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Μέγαρο Μπίλλη – Πλατεία Ιπποδρομίου – 546 21
Τηλ.: 23 13 318701
E-mail: kith@thessaloniki.gr