Ημερήσια Εκδρομή στην Χαλκιδική

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή για τα μέλη και τις φίλες του, στα Ν. Φλογητά της Χαλκιδικής, και στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, για την παρακολούθηση της Ιεράς Ακολουθίας των Β’ Χαιρετισμών της Θεοτόκου.

Στα Ν. Φλογητά επισκεφτήκαμε το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού ” Ιουστινιανός”.
Το Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής αποτελεί ένα τμήμα του πολυδύναμου αυτού πολιτιστικού κέντρου. Το έργο της οργάνωσης της μόνιμης έκθεσής του βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στο κοινό έχουν αποδοθεί μόνο δύο αίθουσες στο ισόγειο (χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών και αίθουσα με αρχαιότητες παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου).
Στον χώρο έχουν διαμορφωθεί τρία ανοιχτά εργαστήρια συντήρησης που καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες αντικειμένων: το βιβλίο (χειρόγραφο ή έντυπο), την κεραμική και την εικόνα. Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά τη διαδικασία συντήρησης αρχαιοτήτων από προσωπικό της10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το ιστορικό αυτό συγκρότημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας ξεπροβάλλει ανάμεσα στα χωράφια και στους ελαιώνες στα Νέα Φλογητά. Τα υφιστάμενα κτίρια χρονολογούνται από το 1853 έως το 1909. Τη δεκαετία του 1920 εγκαταστάθηκε νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού με το Κεντρικό Κτίριο να λειτουργεί ως η βασική κτιριακή μονάδα του. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το συγκρότημα μετατράπηκε σε έδρα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ το 1960 μετά από καταστροφική πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε.
Το 1999 το συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Μετά από την επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο των Ν. Φλογητών απολαύσαμε ένα υπέροχο μεσημεριανό γεύμα δίπλα στη θάλασσα, στην ταβέρνα “Ερωδιός” στην παραλία των Ν. Μουδανιών.

Νωρίς το απόγευμα παρακολουθήσαμε με κατάνυξη την Ιερά Ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών της Θεοτόκου στην Ι. Μονή του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας επιστρέψαμε στην Θεσσαλονίκη.

Ευχαριστούμε θερμά τους Αρχαιολόγους κ. Πολυζούδη Αρχοντία και κ. Μερτζιμέκη Νικόλαο, καθώς και τους κ. Βασίλειο Νικόλτσιο και κ. Βασίλη Κάρτσιο για την εξαιρετική ξενάγηση στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου Ν. Φλογητών.

Ευχαριστούμε θερμά επίσης την φωτογράφο και μέλος του Σ.Ε.Γ.Θ κ. Χαρίκλεια Πλακόσα για τις πολύ όμορφες αναμνηστικές φωτογραφίες που μας χαρίζει πάντα στις εξορμήσεις μας.

Previous Image
Next Image

info heading

info content