Επίσκεψη Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, με ξεναγό τον κ. Κωσταντίνο Σφήκα.
Το Μουσείο αυτό είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη, στεγασμένο σε ένα εμβληματικό κτήριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, σχεδιάσμένο από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, την περίοδο 1960-1962, και προσφέρει μια εξαιρετική περιήγηση στην ιστορία της Μακεδονίας. Μέσα από τη μόνιμη έκθεση συλλογής αρχαιοτήτων παρουσιάζει και αναδεικνύει την ιστορική διαδρομή της Μακεδονίας από την προϊστορία μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.
Το κουβάρι του χρόνου ξετυλίγεται μαγικά στις αίθουσες του μουσείου, αποκαλύπτοντας πολύτιμους θησαυρούς από χρυσό, μοναδικά έργα τέχνης, καθώς επίσης και απλά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης από την προϊστορική εποχή, η οποία φτάνει τα 200.000 χρόνια π.Χ.
Έτσι, παρουσιάζεται ο τρόπος ζωής του προϊστορικού ανθρώπου, τα πρώτα αγγεία που κατασκεύασε, τα κοσμήματα που φορούσε και το προϊστορικό νοικοκυριό του.
Τα χρυσά μακεδονικά στεφάνια, τα περίτεχνα, γεμάτα ευαισθησία, έργα της αρχαίας ελληνικής χρυσοχοΐας, που όμοιά τους δεν υπάρχουν στον κόσμο, αποτελούν τα πιο εντυπωσιακά έκθεματα του μουσείου. Το πιο διάσημο εύρημα, όμως, είναι ο χάλκινος κρατήρας του Δερβενίου με μια μοναδικής έμπνευσης απεικόνιση του Ιερού Γάμου του θεού Διονύσου με την Αριάδνη. Το αγγείο αυτό αν και μοιάζει ολόχρυσο, αποτελείται από ένα κράμα χαλκού με κασσίτερο.
Στο Μουσείο, εκτίθενται επίσης αγάλματα και αναθηματικά ανάγλυφα από ιερά θεών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αυτοκρατορικά πορτρέτα και εικονιστικοί ανδριάντες, που συσχετίζονται με την άσκηση της αυτοκρατορικής λατρείας στη ρωμαϊκή εποχή, δείγματα της γλυπτής διακόσμησης δημοσίων κτηρίων και του ανακτορικού συγκροτήματος του Γαλερίου, καθώς και ένα αξιόλογο σύνολο ιδιωτικών προτομών και ταφικών αναγλύφων, που μαρτυρούν την ακμή της τοπικής κοινωνίας.
Περιλαμβάνονται επίσης τμήματα τοιχογραφιών από κτιστούς τάφους, που χρονολογούνται στον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ. Άξια αναφοράς είναι επίσης και τα τμήματα ρωμαϊκών τοιχογραφιών από το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου και από άλλα κτήρια ρωμαϊκών χρόνων της Θεσσαλονίκης.
Στη μόνιμη έκθεση του μουσείου συμπεριλαμβάνεται επίσης συλλογή από ψηφιδωτά δάπεδα, προερχόμενα ως επί το πλείστον από ανασκαφές σε οικόπεδα του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν αστικές κατοικίες και δημόσια κτίρια. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές συνθέσεις, όπως πχ. ο μυθικός γάμος του Διονύσου με την Αριάδνη (3ος αι. μ.Χ), το οποίο προέρχεται από την αίθουσα πλούσιας κατοικίας και εκτίθεται σε περίοπτη θέση της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Χρονολογικά τα ψηφιδωτά της συλλογής του Μουσείου εκτείνονται από τον 2ο ως τον 4ο αι. μ.Χ, περίοδο ακμής της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας μας, αναδεικνύει εξαιρετικά τα απίστευτα πλούσια εκθέματα του, κατανοητά για όλες τις ηλικίες.

Ευχαριστούμε τον εξαίρετο ξεναγό και άψογο επαγγελματία, κ. Κωνσταντίνο Σφήκα για την αξέχαστη εμπειρία που μας χάρισε για άλλη μία φορά με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε ένα υπέροχο συναρπαστικό, ξεχωριστό ταξίδι στην ιστορία του τόπου μας.

Ευχαριστούμε και όλα τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες που συμμετείχαν στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ξενάγηση.

Previous Image
Next Image

info heading

info content