Εκδρομή του ΣΕΓΘ στον Παλαιό Παντελεήμονα

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης Σ.Ε.Γ.Θ πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη ημερήσια εκδρομή για τα μέλη και τις φίλες του στον Παλαιό Παντελεήμονα.

Η εκδρομή μας ξεκίνησε νωρίς το πρωί, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με πρώτη στάση στην Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου στο Λιτόχωρο Πιερίας, την σημαντικότερη Μονή του νομού Πιερίας, σε υψόμετρο 900 μ.

Στη συνέχεια κάναμε μια στάση στην πλατεία του Λιτοχώρου για έναν πρωινό απολαυστικό καφέ με κουβεντούλα.
Εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης καθώς διάφορα καταστήματα με σουβενίρ και δώρα, μικρές ταβέρνες, και καφετέριες δελεάζουν τον επισκέπτη. Η γραφική αυτή κωμόπολη ξεχωρίζει για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, καθώς και για τις εναλλαγές της πλούσιας βλάστησης που την διακρίνει και την περιβάλλει.
Στον πανέμορφο Παλαιό Παντελεήμονα γευματίσαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα και τσουγκρίσαμε τα κόκκινα αυγά μας.
Περιηγηθήκαμε στα λιθόκτιστα καλντερίμια, στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, και προσκυνήσαμε στην αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο της.
Ο άλλοτε εγκαταλελειμμένος αυτός οικισμός μετατράπηκε, εδώ και πολλά χρόνια σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό σε έλληνες και ξένους, λόγω της φυσικής του ομορφιάς, της φιλοξενίας των κατοίκων, των μοσχομυρωδάτων τοπικών εδεσμάτων, των υπέροχων σπιτικών γλυκών, και της ζεστής διαμονής στους παραδοσιακούς ξενώνες.

Αργά το απόγευμα πριν επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη απολαύσαμε τον καφέ μας σε ένα ιδιαίτερο, cafe bar, το ” Gallaria”, στην παραλία του Παντελεήμονα.
Η ιδιαιτερότητα του χώρου μας εντυπωσίασε. Ένα παλαιό τούνελ με ράγες τρένου, έχει μεταμορφωθεί και αξιοποιηθεί σε ένα πρωτοποριακό, μοναδικό cafe bar δίπλα στη θάλασσα.

Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη και τις φίλες του ΣΕΓΘ που συμμετείχαν στην όμορφη αυτή εξόρμηση και τους ευχόμαστε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία!

photo credits:
Χαρίκλεια Πλακόσα
Τhank you!

Previous Image
Next Image

info heading

info content