Εκδρομή του ΣΕΓΘ στην Πολωνία

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εκδρομή στην Πολωνία από τις 26 έως 30 Μαΐόυ 2024.

Η πρώτη στάση μας ήταν στην Κρακοβία. Πρόκειται για μία πόλη κοόσμημα της Πολωνίας, και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στην πόλη Częstochowa (Ζεστοκόβα) επισκεφτήκαμε το περίφημο μοναστήρι της Γιάσνα Γκόρα (Μαύρη Μαντόνα ή Μαύρη Παναγία) η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο θρησκευτικό κειμήλιο της Ρωμαιοκαθολικής Πολωνίας.

Στην συνέχεια φτάσαμε στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, μια πόλη η οποία αναγεννήθηκε από τις στάχτες του πολέμου. Ξαναχτίστηκε µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο σύµφωνα µε σχέδια του 18ου αιώνα. Δίπλα στην παλιά πόλη υπάρχει και µια σύγχρονη πόλη µε τεράστιους ουρανοξύστες και με µια ζωηρή καθηµερινότητα.
Κατά την επίσκεψή μας, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο Βασιλικό Κάστρο, το μνημειώδες Ανάκτορο Πολιτισμού και Επιστήμης (δώρο του Στάλιν στη Βαρσοβία), το Σπίτι της Μαρίας Κιουρί, το άγαλμα του Φρεντερίκ Σοπέν, το Εβραϊκό Γκέτο και τους Βασιλικούς Κήπους.

Στην πόλη Oswiecim, 60 χλμ βορειοδυτικά της Κρακοβίας επισκεφτήκαμε το στατόπεδο Άουσβιτς Μπίργκεναου, τον μεγαλύτερο χώρο συγκέντρωσης και εξόντωσης Εβραίων από το Γ Ράιχ.
Ό,τι κι αν έχουμε διαβάσει, όσες ταινίες κι αν έχουμε παρακολουθήσει, όσο προετοιµασµένοι κι αν ήμασταν, το ρίγος και το δέος που νιώσαμε φτάνοντας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Auschwitz και περνώντας το κατώφλι µε την κυνική επιγραφή «Arbeit macht Frei» (η εργασία απελευθερώνει), δύσκολα µπορεί να περιγραφεί.

Μια ξενάγηση στην ιστορία και τα φρικτά εγκλήµατα των Ναζί, µε κάθε τοίχο, κάθε γωνιά, κάθε ανατριχιαστικό «έκθεµα» να αποτελεί µάρτυρα της κτηνωδίας που είχε αποτέλεσµα τον θάνατο 1.100.000 ανθρώπων στους θαλάµους αερίων και τα κρεµατόρια του στρατοπέδου. Μετά από 2 ώρες «περιήγησης» στις συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές πτυχές της ιστορίας, για άλλη µια φορά επιβεβαιώνεται το µέγεθος των ναζιστικών εγκληµάτων. Φεύγοντας, δύσκολα µπορεί κανείς να περιγράψει όσα αντίκρισε και -ενδεχοµένως για πρώτη φορά- έµαθε, ωστόσο όλοι πιστεύω ότι το αποχαιρετούν µε µία σκέψη… να µη γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα παρόµοια εγκλήματα και κολαστήρια…

Στο κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο Ζακοπάνε είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την μαγευτική φύση και διάφορα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.

Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε στα Αλατορυχεία της Βιέλτσζκα στην Κρακοβία.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια μουσεία εξόρυξης άλατος στον κόσμο. Σε 327 μέτρα κάτω από τη γη βρίσκεται ένας ολόκληρος κόσμος, που εκτείνεται σε εννέα επίπεδα. Μοναδικό κειμήλιο στην ιστορία των ορυχείων.
Και φυσικά δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε στην Κρακοβία την Βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Κάστρο Wawel, τον Καθεδρικό Ναό και την Εβραϊκή συνοικία.

Η Πολωνία με τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, τις όμορφες πόλεις και τις φυσικές ομορφιές, αλλά και την πολυχρωμία πολιτισμών και εικόνων είναι ένα ταξίδι στο χτες και στο σήμερα. Ένα ταξίδι στο όνειρο.

Ευχαριστούμε τα μέλη και τούς φίλους του Σ.Ε.Γ.Θ που συμμείχαν και μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες και τις γνώσεις αυτού του πολύ ενδιαφέροντος ταξιδιού.

Ευχαριστούμε επίσης την κ. Χαρίκλεια Πλακόσα για τις φωτογραφικές αναμνήσεις που μας χάρισε.

Previous Image
Next Image

info heading

info content