Εκδρομή Στην Καππαδοκία

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε για άλλη μια φορά, μια πολύ ενδιαφέρουσα πενθήμερη εκδρομή, από 19 έως 23 Οκτωβρίου 2023, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Μ. Ασίας, με την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους της, την Καππαδοκία.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη αεροπορικώς με την Turkish Airlines, και μέσω Κωνσταντινούπολης, με δεύτερη πτήση φτάσαμε στην Καισάρεια, την πρωτεύουσα της Καππαδοκίας και γενέτειρα του Αγ. Βασιλείου.
Για τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο, ο «Άι Βασίλης» είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τους συνανθρώπους του. Θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και ο πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.

Διανυκτερεύσαμε στο Προκόπι (σημερινό Urgup), που βρίσκεται 50χλμ δυτικά της Καισάρειας, μέσα σε μια πανέμορφη κοιλάδα γεμάτη φυσικές πυραμίδες, στο χλιδάτο 5 Αστέρων Mustafa Cappadocia Resort.
Ο σχηματισμός της κοιλάδας του Προκοπίου συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Αργαίου όρους. Αλλεπάλληλα στρώματα ηφαιστειακού υλικού κάλυψαν τη φυσική λεκάνη, δημιουργώντας μία μοναδική φυσική σύνθεση.

Την δεύτερη μέρα της εκδρομής μας, αμέσως μετά το πλούσιο πρωινό μας, επισκεφτήκαμε την υπόσκαφη ιερή μοναστική πολιτεία του Κοράματος (Γκιόρεμε) με τις υπέροχες βυζαντινές αγιογραφίες. Έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO από το 1985.
Το τοπίο στο Γκιόρεμε χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων, μερικώς διαβρωμένων, όπως οι περίφημοι παράξενοι λίθοι που αποτελούν και μια από τις μεγάλες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής. Βράχοι που έχουν σχηματιστεί από ηφαιστιακή τέφρα από εκρήξεις ηφαιστείων και πλημμύρες κατά την διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων για να καταλήξουν στην σημερινή τους μορφή.
Βράχοι στους οποίους επίσης σκαλίστηκαν οι ξακουστές λαξευτές κατασκευές (εκκλησίες, παρεκκλήσια), αλλά και τα ολόκληρα υπέργεια και υπόγεια οικιστικά συγκροτήματα τα οποία επισκεφτήκαμε, προορισμένα για να ζήσουν εκεί χιλιάδες άνθρωποι. Μέχρι και δέκα επίπεδα κάτω από τη γη, παρείχαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, διότι η ηφαιστειακή πέτρα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Ξεναγηθήκαμε επίσης και στην υπόγεια πολιτεία της Μαλακοπής, την μεγαλύτερη της Καππαδοκίας. Η εμπειρία της κατάβασης 7 ορόφων κάτω από την επιφάνεια της γης, ήταν συγκλονιστική.
Το βράδυ μετά από το πλουσιοπάροχο δείπνο μας, παρακολουθήσαμε μια μυστικιστική χορευτική τελετή του τάγματος των στροβιλιζόμενων Μεβλενίδων Δερβίσιδων, ένα σουφικό τάγμα, το οποίο πρεσβεύει ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού.

Την 3η μέρα της εκδρομής μας, γνωρίσαμε την Σινασό Καππαδοκίας. Το πιο γνωστό ελληνόφωνο χωριό στην Καππαδοκία, γεμάτο ελληνικά αρχοντικά και εκκλησίες.
Στη συνέχεια στο κοντινό Προκόπι, επισκεφτήκαμε το σπίτι και τον στάβλο, όπου έζησε ο Αγιος Ιωάννης ο Ρώσος υπηρετώντας ταπεινά έναν Τούρκο Πασά.
Ελληνικά αρχοντικά δεσπόζουν ακόμη και σήμερα στην περιοχή αυτή.
Το Περίστρεμμα ήταν η επόμενη στάση μας, ένα εξαιρετικό φυσικό αξιοθέατο με πλούσια βλάστηση και απότομες πλαγιές.
Ξεναγηθήκαμε επίσης στην παλιά ελληνική κωμόπολη Καρβάλη, με τα πέτρινα σπίτα, τις ιερές μονές και τον ιερό ναό του Αγ. Γρηγορίου, που σήμερα είναι τζαμί.

Την 4η μέρα της εκδρομής μας, ζήσαμε μία μοναδική εμπειρία που πιστεύω ότι δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.
Πριν ακόμη ξημερώσει, αναχωρήσαμε για να παρακολουθήσουμε την προετοιμασία των τεράστιων αερόστατων σε ανοιχτο χώρο μιας μεγάλης κοιλάδας. Ανεβήκαμε στο καλάθι του αερόστατου και απογειωθήκαμε αργά στον ουρανό της Καππαδοκίας για να θαυμάσουμε το συγκλονιστικό και μοναδικό γεωλογικό τοπίο. Τα συναισθήματά μας ήταν απερίγραπτα, και ο ενθουσιασμός μας μεγάλος.
Γέλια, χαρά μουσική και τραγούδι συνόδευαν αυτή την υπέροχη πτήση.

Την τελευταία μέρα αυτής της ξεχωριστής εκδρομής, επισκεφτήκαμε την πόλη Άβανο, μέσα σε μια μαγευτική και καταπράσινη φύση στον ποταμό Άλι.
Καππαδοκία σημαίνει η χώρα των όμορφων αλόγων, από τις πιο όμορφες περιοχές της Μ. Ασίας, με τις υπόγειες πολιτείες και τις υπόσκαφες εκκλησίες και μονές, με τα σεληνιακά τοπία, με τις ιδιαίτερες μυρωδιές και γεύσεις, με τα αερόστατα και τους Δερβίσιδες, ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο Ένα ταξίδι ζωής!

Ευχαριστούμε πολύ τον εξαιρετικό και ανεξάντλητο σε γνώσεις ξεναγό και συνοδό μας τον κ. Αβραάμ Κωστίδη, που μέσω του πρακτορείου Athos Travel Center μας ταξίδεψε σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο και μοναδικό προορισμό. Τρομερός γνώστης της δουλειάς του και της ιστορίας του τόπου αυτού, η ξενάγηση που μας έκανε, ήταν για μας εκπαίδευση και αναψυχή.
Ευχαριστούμε και όλες εσάς, αγαπημένα μέλη και φίλες του ΣΕΓΘ, που συμμετείχατε σ’ αυτήν την πενθήμερη εξόρμησή μας και μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί αυτό το αξέχαστο οδοιπορικό.

Ευχαριστούμε θερμά την αγαπημένη μας Πλακόσα Χαρίκλεια πάντα πρόθυμη και ακούραστη να αποτυπώνει τις ομορφότερες στιγμές μας σε όλες τις εξορμήσεις μας, με τα πιο εκφραστικά μας βλέμματα και τα πιο γλυκά και αληθινά μας χαμόγελα, πάντα με όρεξη, χαρά και αγάπη για τα μέλη και τον Σύνδεσμο. Σε ευχαριστούμε για άλλη μία φορά Χαρίκλεια, που έκανες το ταξίδι μας εικόνες και γλυκειές αναμνήσεις.

Previous Image
Next Image

info heading

info content