Εκδρομή στην Κάτω Ιταλία (ελληνόφωνα χωριά) και Σικελία

Στις 28 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε εκδρομή του Συνδέσμου μας στην Κάτω Ιταλία και Σικελία. Το ταξίδι μας έγινε ακτοπλοϊκώς από Ηγουμενίτσα προς Μπάρι.

Ο πρώτος μας σταθμός ήταν το χωριό Αλμπερομπέλο με τους χαρακτηριστικούς τρούλους των σπιτιών, μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Το ταξίδι μας συνεχίστηκε στο Λέτσε, την Φλωρεντία του Νότου όπως την χαρακτηρίζουν. Μετά το Λέτσε επισκεφθήκαμε την μικρή πόλη Στερνατία όπου μιλούν οι παλιοί κάτοικοι την γραικική γλώσσα και μας παρουσίασαν ένα ωραίο πρόγραμμα με τοπικούς χορούς και τραγούδια.

Συνεχίσαμε το ταξίδι προς Σικελία, αφού πρώτα κάναμε μία στάση στον Τάραντα, παλιά ελληνική αποικία και λιμάνι της Μεσογείου. Μέσα από τις εύφορες πεδιάδες της Καλαβρίας, περάσαμε από το Ρήγιο στην Σικελία με πρώτο σταθμό την Κατάνη, με τα υπέροχα κτήρια σε στυλ μπαρόκ.

Επόμενος σταθμός η Αίτνα, το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης, η Ταορμίνα και οι Συρακούσες, όπου επισκεφθήκαμε το αρχαίο ελληνικό θέατρο και τα λατομεία του Διονυσίου.

Σον Ακράγαντα, επόμενο σταθμό, επισκεφθήκαμε την κοιλάδα των Θεών και το ταξίδι συνεχίσθηκε προς Παλέρμο στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Το Παλέρμο, ένα απέραντο μουσείο με καθεδρικούς ναούς με περίφημα ψηφιδωτά και βυζαντινά μωσαϊκά. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας και με μία στάση στην Κεφαλού, παλιά ελληνική αποικία και σημερινό τουριστικό θέρετρο φθάσαμε στο Ρήγιο. Εκεί επισκεφθήκαμε το μουσείο “Magna Grecia” με τους πολεμιστές του Ριάτσε και συνεχίσαμε για την πόλη Ματέρα, γνωστή για της τρωγλοδυτικές σπηλιές, όπου ζούσαν μέχρι το 1952 οι λεγόμενοι Σάσι, παλιοί κάτοικοι της Ματέρας.

Με μία μικρή στάση στο Μπάρι, πριν την αναχώρησή μας για Ελλάδα επισκεφθήκαμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου. Το ταξίδι μας, τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις.