Δωρεάν Παράσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ενημέρωση στα μέλη και στις φίλες του ΣΕΓΘ:
Δωρεάν παράσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο:

Θεατρική παράσταση «Ιωάννης Καποδίστριας, στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ένα οδοιπορικό στη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, με στάσεις στα σημαντικότερα γεγονότα και τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές που συνάντησε στη διαδρομή του, αποτελεί το θεατρικό έργο «Ιωάννης Καποδίστριας – στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη», που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022, στις 20:30, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Το πρωτότυπο κείμενο του θεατρικού έργου, η πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια ιδωμένη από την οπτική των γυναικών, γράφτηκε αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη παράσταση κατόπιν επισταμένης ιστορικής έρευνας – με ιστορικό σύμβουλο τον Παναγιώτη Πασπαλιάρη- και με την προσθήκη στοιχείων μυθοπλασίας.

Το έργο είναι μια παραγωγή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Γεωργίου Διδασκάλου.

Το κείμενο υπογράφουν η Πολυξένη Αδάμ Βελένη, αρχαιολόγος – θεατρολόγος, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο Αστέριος Πελτέκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, σκηνοθέτης – ηθοποιός – θεατρολόγος.

Το έργο είναι μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του μεγάλου αυτού άνδρα, μια διαδρομή, γεμάτη με το ημίφως της σκοτεινής σκακιέρας της διπλωματίας. Μια διαδρομή γεμάτη κατασκοπεία, μυστικά, ίντριγκες αλλά και πολλή αφοσίωση και πίστη προς τον σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.

Η θεατρική παράσταση, μέρος ενός τρίπτυχου που περιλάμβανε μία έκθεση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θεατρικό έργο, δημιουργήθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

Έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κέρκυρα, την Αίγινα και το Ναύπλιο, στην Κύπρο και σε μουσεία της Αθήνας (Επιγραφικό και Νομισματικό), καθώς και στο θέατρο “Κατίνα Παξινού” στο Αττικό ‘Αλσος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ενώ προγραμματίζεται να παρουσιαστεί και στο Παρίσι.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αστέριος Πελτέκης και παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Κοντογιώργης, Τερέζα Κοζιτόρι, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Νικόλαος

Βατικιώτης, Σπύρος Σιδέρης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.