Μήνυμα της Προέδρου

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020,
Θεσσαλονίκη

Μήνυμα της Προέδρου Δ.Σ. Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης

Αγαπημένες μου, ακριβές μου φίλες, μέλη του Σ.Ε.Γ.Θ.,
Κι εκεί που ξεκινούσε η Άνοιξη και “σκάζαν” τα μπουμπούκια, ήρθε η παγωνιά…
Δεν είναι εύκολο όλο αυτό που ζούμε σήμερα όλοι μαζί! Κάτι σαν ένα κακό όνειρο, ένας εφιάλτης, που επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ στον ύπνο μας. Ένας αόρατος, ανελέητος εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κι εμείς μόνοι, μακρυά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τους συγγενείς μας, τους φίλους της καρδιάς μας, είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ελεύθεροι αλλά πολιορκημένοι. Μόνοι με τον εαυτό μας, με τα συναισθήματά μας, με τις σκέψεις μας, με τις αγωνίες μας και με τα προβλήματά μας. Είμαστε μόνοι, αλλά και δεν είμαστε! Γιατί όταν νιώθεις, ότι αυτό που υποφέρεις εσύ, το υποφέρουν και όλοι οι άλλοι, τότε δεν νιώθεις ότι είσαι μόνος. Είμαστε όλοι μαζί!


Αυτές τις μέρες, η σχέση του ζευγαριού και της οικογένειας είναι πολύτιμη. Οι σύντροφοι στηρίζουν όσο μπορούν ο ένας τον άλλον. Τα παιδιά βγάζουν “κραυγή” αγωνίας στους ηλικιωμένους γονείς τους: “Μείνετε σπίτι!!”. Μέχρι σήμερα η βοήθεια των γονέων στα εργαζόμενα παιδιά και εγγόνια ήταν ατίμητη και δεδομένη. Πώς τα ανατρέπει όμως όλα αυτή η ζωή!
Αγαπημένες μου, πιστεύω ότι οι περισσότερες έχουμε συμμορφωθεί με όσα μας υποδεικνύουν οι γιατροί και οι ειδικοί για την ακεραιότητα της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Το σώμα και η ψυχή μας θέλουν φροντίδα. Γι’ αυτό, προτείνω κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, που θα φέρουν ευεργετικά αποτελέσματα και θα νιώσουμε καλύτερα:

• Αγαπάμε τον εαυτό μας.

• Δεν έχουμε άγχος και δεν πανικοβαλλόμαστε.

• Προστατεύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με διάφορα φρούτα και λαχανικά. Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης.

• Περνούμε χρόνο με τον εαυτό μας. Αυτό δεν είναι μοναξιά. Μόνο τότε θα βρούμε τον εαυτό μας και τον Θεό. Κι Αυτός εκεί είναι, μέσα μας.

• Περιποιούμαστε τον εαυτό μας. Τον διατηρούμε καθαρό, όμορφο και περιποιημένο.

• Κάνουμε λίγη ώρα γυμναστική, κάθε μέρα.

• Πίνουμε πολύ νερό.

• Κοιμόμαστε καλά.

• Διαβάζουμε βιβλία ή βλέπουμε ταινίες που μας ψυχαγωγούν.

• Απασχολούμαστε με οτιδήποτε μας ευχαριστεί.

Και κάθε μέρα ευγνωμονούμε για τις ευλογίες που μας έχουν δοθεί. Προσευχόμαστε για τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τους στρατιώτες στον Έβρο, τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, τους υπαλλήλους στις τηλεπικοινωνίες, τους μεταφορείς που κουβαλούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, και όλους τους ανώνυμους ήρωες, εθελοντές, που προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους μόνους, ηλικιωμένους και αρρώστους.
Προσευχόμαστε για τους Άρχοντες της Πολιτείας μας, που δίνουν αγώνα για όλους μας. Προσευχόμαστε για όλους τους Έλληνες, που στην πλειοψηφία μας μένουμε στο σπίτι, και δίνει ο καθένας μας τον δικό του προσωπικό αγώνα. Προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον. Είμαστε μόνοι, αλλά είμαστε όλοι μαζί!
Αγαπημένες μου, σας εύχομαι καλή δύναμη σ’ αυτόν τον αγώνα, κουράγιο και υπομονή. Θα περάσει κι αυτό!

Με πολλή αγάπη,
– Λένα Μανδρίνου Τσουρέκα
Πρόεδρος Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης