Μήνυμα της Προέδρου

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
Θεσσαλονίκη

Μήνυμα της Προέδρου Δ.Σ. Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης:

Πολυαγαπημένες μου φίλες, μέλη του Σ.Ε.Γ.Θ.,

Ο άνθρωπος είναι μια σύνθετη οντότητα που αποτελείται από 3 μέρη: το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή.
Το σώμα, οι περισσότεροι άνθρωποι το φροντίζουμε ιδιαίτερα. Τρώμε σωστά, γυμναζόμαστε, χορεύουμε, κάνουμε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, παίρνουμε διάφορα συμπληρώματα διατροφής, χρησιμοποιούμε πολλά προϊόντα ομορφιάς.
Το πνεύμα, αρκετοί το προσέχουμε. Κάνουμε σπουδές, μελετούμε, διαβάζουμε, μαθαίνουμε ξένες γλώσσες, αποκτούμε γνώσεις.

Η ψυχή, που είναι ο εαυτός μας στην αφηρημένη του μορφή, είναι το αόρατο μέρος αυτής της σύνδεσης και το πιο ισχυρό. Eίναι η μορφή ενέργειας που στηρίζει την ζωή στο σώμα μας. Χωρίς την ψυχή, το σώμα και το πνεύμα δεν υπάρχουν. Η ψυχή δίνει την δύναμη της ζωής στο σώμα. Έχει σχέση με την ποιότητα της ζωής, την χαρά, τις θετικές σκέψεις, την επαφή με τους άλλους ανθρώπους, την φροντίδα, την αγάπη, την σοφία. Για να υπάρχει μια ισορροπία στον οργανισμό του ανθρώπου, πρέπει το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή να επιδρούν με απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Μόνο τότε θα νιώθουμε ευχαρίστηση, ευτυχία, χαρά και θα συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας και στους άλλους με αγάπη και σεβασμό.
Αυτήν ακριβώς, την πολύτιμη ψυχή, δυστυχώς την παραμελούμε. Νομίζουμε ότι είναι ανθεκτική και αντέχει στον χρόνο. Αλλά ο πόνος της ψυχής κάποια στιγμή θα εκφραστεί μέσα από το σώμα. “Πονάω, φοβάμαι, έχω αστάθεια, έχω πόνο στο στήθος, κόμπο στο λαιμό, τριχόπτωση”, φωνάζει….. Εμείς ακούμε…;
Έρευνες έχουν διαπιστώσει, ότι πολλές διαγνωσμένες σωματικές ασθένειες, συνδέονται με ψυχικά επιβαρυμένες καταστάσεις. Οι ειδικοί λένε:
• Πονοκεφάλους έχουν συνήθως οι άνθρωποι που είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους και τελειομανείς.
• Προβλήματα στο στομάχι και στο έντερο συνδέονται συνήθως με τον φόβο, την ανασφάλεια και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.
• Οι πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης συνδέονται με έλλειψη στήριξης από άλλα άτομα.
• Τα προβλήματα στη μέση εμφανίζονται συνήθως σε ανθρώπους που έχουν πολλά βάρη στη ζωή τους και πολλές υποχρεώσεις.
• Προβλήματα στα γόνατα αντιμετωπίζουν συνήθως άνθρωποι άκαμπτοι, ισχυρογνώμονες, περήφανοι.
Το σώμα μπορεί να εμφανίσει τα πάντα όταν φωνάζει η ψυχή. Κι εμείς τρέχουμε από γιατρό σε γιατρό και ακούμε: “Δεν έχεις τίποτα… ψυχολογικό είναι”. Ο Ιπποκράτης πρώτος απ’ όλους είπε: “H κάθε αρρώστια ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα. Πριν αποφασίσουμε ποιά θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής”.
Ο φόβος που νοιώσαμε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, ο εγκλεισμός στα σπίτια μας, η απομάκρυνση και ο αποκλεισμός από αγαπημένα πρόσωπα, η απαγόρευση της αγκαλιάς, του φιλιού, του αγγίγματος, μας δημιούργησαν θλίψη, άγχος, μοναξιά, αρνητικά και τοξικά συναισθήματα, ακόμα και θυμό.
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για μια μεγάλη ευκαιρία να συνδεθούμε με την παραμελημένη μας ψυχή. Να χαλαρώσουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να κάνουμε πράγματα που μας δίνουν χαρά, να μοιραστούμε, να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, να κοιταχτούμε στα μάτια με αγάπη, να απολαύσουμε την θάλασσα, το βουνό, να ταξιδέψουμε.
• Να ξεχάσουμε τον θυμό και το παρελθόν μας.
• Να αρχίσουμε να λέμε “όχι”.
• Να θυμηθούμε τις ανάγκες μας.
• Να αποφεύγουμε την μοναξιά.
• Να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και να εκφράζουμε με υγιή τρόπο τα αρνητικά.
• Να προσευχόμαστε.
• Να αγαπούμε.
Και τότε θα αρχίσουμε να νιώθουμε καλύτερα.
Οι επιλογές μας, μέσα από μια θετική στάση ζωής προσελκύουν ευχάριστες εμπειρίες. Μόνον εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για την ψυχική και σωματική μας υγεία, για την δική μας ζωή.

Αγαπημένες μου,
ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!!

Με αγάπη,
– Λένα Μανδρίνου Τσουρέκα
Πρόεδρος Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης