Εκδρομή στην ορεινή Σιάτιστα

Εκδρομή στην ορεινή Σιάτιστα, κωμόπολη του Ν. Κοζάνης, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Επιστημόνων Γυναικών, το Σάββατο 28 Νοέμβριου.

Πρώτη στάση για τους εκδρομείς έγινε στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λίγο έξω από το χωριό Μικρόκαστρο. 

Επόμενη στάση ήταν στη Σιάτιστα, στο Αρχοντικό του Μανούση, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 18ου αι., και στο Λαογραφικό Μουσείο της Τατιάνας, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Αρχοντικού της Πούλκως.

Άλλη ενδιαφέρουσα επίσκεψη έγινε στο Ιερό Ναό της Αγ. Παρασκευής, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος ναός στη Σιάτιστα, χτισμένος το 1677.

Εν συνέχεια τους εκδρομείς δεξιώθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, στην αίθουσα δεξιώσεων του εκκλησιαστικού μουσείου Σιάτιστας. Το εκκλησιαστικό μουσείο αυτό περιλαμβάνει πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, το οποίο έχει συλλεχθεί από ναούς της πόλης και μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής και συνίσταται από εικόνες, ξυλόγλυπτα, άμφια και βιβλία. 

Το μεσημεριανό γεύμα τους, οι εκδρομείς το απόλαυσαν στο ξενοδοχείο Αρχοντικό, το οποίο είναι ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό Σιατιστινό αρχοντικό, με πολλές υπηρεσίες και ανέσεις. Το γεύμα συνοδευόταν από ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό. 

Υπήρξε ελεύθερος χρόνος για βόλτα και για αγορά των παραδοσιακών γλυκισμάτων σαλιάρια. 

Η επιστροφή ήταν γεμάτη εντυπώσεις, γιατί η Σιάτιστα ξεπερνάει τη φαντασία. Δεν μπορεί κάνεις να φανταστεί ποσό ωραία είναι η Σιάτιστα, αν δεν την δει από κοντά.